Η περίπλοκη ιστορία των Scotch Eggs


Η περίπλοκη ιστορία των Scotch Eggs

Τα scotch eggs λέγεται ότι εφευρέθηκαν τον 18ο αιώνα από ένα πολυτελές πολυκατάστημα στο Λονδίνο, το Fortnum & Mason, αλλά υπάρχει και μια εκδοχή που λέει πως προέκυψαν σαν μια παραλλαγή του ινδικού πιάτου Nargisi Kofta. Έχουν γίνει γενικά πολλές συζητήσεις γύρω από την προέλευση αυτού του πιάτου, με τις ιστορίες του πρώτου “σκωτσέζικου αυγού” να εμφανίζονται σε πολλές περιοχές και με πολλές διαφορετικές εκδοχές, χωρίς να μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια την πραγματικότητα.  Ένα πράγμα σίγουρο, όμως: δεν είναι σκωτσέζικα!

Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση της δημοτικότητάς τους, χάρη στις γκουρμέ εκδόσεις τους που εμφανίζονται σε καταλόγους εστιατορίων. Στη δεκαετία του 1990, όμως, δεν είχαν καλή φήμη μιας και θεωρούνταν πως είναι απλά ένα σνακ που βρίσκεις στο σούπερ μάρκετ – ή ακόμα χειρότερα, ένα μη υγιεινό σνακ που μπορούσε κανείς να αγοράσει ακόμη και από πρατήρια καυσίμων.

Σε πλήρη αντίθεση με την “κακή φήμη” τους στη δεκαετία του ’90, και αν ισχύει η ιστορία του Fortnum & Mason, τα “σκωτσέζικα αυγά” ήταν κάποτε ένα πολυτελές φαγητό, διαθέσιμο μόνο για τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις. Επειδή θεωρούνταν σνακ ταξιδιού, μπορούσε κανείς να τα βρει εύκολα διαθέσιμα προς αγορά στους δρόμους που διέσχιζαν οι πλούσιοι, πηγαίνοντας προς τα εξοχικά τους σπίτια. Είχαν σχεδιαστεί ώστε να είναι πιο όμορφα και να έχουν πιο διακριτικά αρωματικά από τα παραδοσιακά σκληρά βραστά αυγά, προσφέροντας έτσι ένα βολικό και πρακτικό σνακ για τους πλούσιους που ταξίδευαν.

Σύμφωνα με μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας, πολλοί πιστεύουν ότι η προέλευση αυτού του φαγητού είναι στην πραγματικότητα ριζωμένη στην παράκτια πόλη Γιόρκσαϊρ του Whitby. Λέγεται πως το όνομά τους τούς δόθηκε από τους εφευρέτες τους, William J Scott & Sons που εφηύραν τα «Scotties» – τα αυγά που ήταν καλυμμένα με κρεμώδη πάστα ψαριού (και όχι με κρέας λουκάνικου) και πασπαλισμένα με ψίχουλα. Το κρέας λουκάνικου αντικατέστησε τα ψάρια όταν τα αυγά άρχισαν να πωλούνται σε μεγάλα καταστήματα τροφίμων, καθώς ήταν πιο εύκολο να συσκευαστεί. Παραλλαγές της αυθεντικής συνταγής που περιέχει ψάρι, υπάρχουν ακόμα και σήμερα στην ακτή του Ανατολικού Γιορκσάιρ.

Δοκιμάστε μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή των Scotch Eggs στο BarBQ. Πρόκειται για μια σύγχρονη αποδομημένη εκδοχή τους, με κιμά από αυθεντικό ιταλικό λουκάνικο salsiccia.

Μια άλλη αντιφατική ιστορία δείχνει ότι η συνταγή αυτού του φαγητού έχει τις ρίζες της στην ινδική κουζίνα που εξάγεται από το βρετανικό Raj. Το Nargisi kofta είναι ουσιαστικά ένα πικάντικο κεφτεδάκι που περιέχει βραστά αυγά. Πρόκειται για ένα πιάτο που δεν είναι πολύ διαφορετικό από τα scotch eggs. Μπορεί να μην γνωρίζουμε αν η ιστορία αυτή ισχύει, υπάρχει όμως μια πολύ βασική διαφορά ανάμεσα στις δύο συνταγές: έχουν αφαιρεθεί τα μπαχαρικά.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι τα scotch eggs θα μπορούσαν να προέρχονται από συνταγές της Βόρειας Αφρικής, που μεταφέρθηκαν στην Αγγλία μέσω της Γαλλίας. Παρόμοια πιάτα εμφανίζονται και στην κουζίνα της Αλγερίας. Παράλληλα, υπάρχουν παραμύθια που αναφέρονται σε αυτό το φαγητό από την Ελισαβετιανή εποχή, αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και τα γαρίφαλα και τα μπαχαρικά που θυμίζουν τις γεύσεις της κουζίνας της Βόρειας Αφρικής.

Η τελική έκδοση της αμφισβητούμενης ιστορίας αυτού του πιάτου είναι πιθανώς η πιο απλή. Ίσως τα scotch eggs να αποτελούν τη βόρεια έκδοση των Cornish pasties, ενός σνακ που μπορούσε εύκολα να μεταφερθεί και ήταν πιο πρακτικό από το να τρώει κανείς μεμονωμένα τα υλικά. Η δημιουργία μιας αλμυρής λιχουδιάς που ουσιαστικά βασίζεται σε “υπολείμματα” φαίνεται να είναι μια πολύ πιο αξιόπιστη εκδοχή των γεγονότων.
Όποια ιστορία κι αν επιλέξετε να πιστέψετε, απλώς απολαύστε τα scotch eggs σας φρέσκα, όσο αναλογίζεστε την περίπλοκη ιστορία τους!  Ή ακόμα καλύτερα, δοκιμάστε τη δική μας αποδομημένη εκδοχή των παραδοσιακών scotch eggs, με κιμά από λουκάνικο salsiccia, στο BarBQ.