Είτε αποφάσισες να διαβάσεις αυτό το άρθρο επειδή δεν ξέρεις που μπορείς να βρεις bistecca fiorentina, είτε επειδή κάπου έχεις ακούσει αυτές τις λέξεις και θέλεις να μάθεις τι είναι, οι απαντήσεις βρίσκονται εδώ και δεν θα σε απογοητεύσουν.
Bistecca alla Fiorentina: Beginner Lesson
Η bistecca fiorentina είναι μια μοσχαρίσια μπριζόλα που προκύπτει από ένα συγκεκριμένο κομμάτι μιας συγκεκριμένης ράτσας ζώου, την chianina. Ναι, είναι τόσο εκλεκτό κρέας όσο ακούγεται. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα πολύ μεγάλο T-bone από μοσχάρια chianina, μία σπάνια ράτσα της Ιταλίας που πλέον βρίσκουμε κυρίως στην Τοσκάνη. Τα μοσχάρια αυτής της ράτσας είναι ιδιαίτερα ψηλά και βαριά και ο λόγος που επιλέγονται είναι ο ταχύς ρυθμός ανάπτυξής τους αλλά και η ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα με την οποία εκτρέφονται.
Όταν λέμε T-bone εννοούμε το κόντρα φιλέτο. Πρόκειται, όπως έχουμε ξαναπεί, για ένα σχεδόν ενιαίο τεμάχιο που από τη μία του πλευρά βρίσκεται το φιλέτο και από την άλλη πλευρά έχουμε κόντρα μπριζόλα. Στη μέση βρίσκεται ένα κόκκαλο σε σχήμα “Τ”, εξού και το όνομα. Η διαφορά της bistecca fiorentina, λοιπόν, από το απλό T-bone έγκειται κυρίως στο μέγεθος καθώς είναι μια αρκετά μεγάλη μπριζόλα με πάχος περίπου 3 εκατοστά και βάρος από 1100 μέχρι 1600 γραμμάρια.
Μια bistecca συνήθως αναλογεί σε 3 ή και 4 άτομα καθώς είναι ιδιαίτερα μεγάλη μπριζόλα. Όσον αφορά το ψήσιμο της, η σωστά ψημένη bistecca είναι rare στο εσωτερικό της αλλά έχει πλούσιο καφέ χρώμα στο εξωτερικό της. Συνήθως αλείφεται με λίγο ελαιόλαδο και ψήνεται σε δυνατή φωτιά από όλες τις πλευρές για όσο χρόνο απαιτείται ανάλογα με το βάρος της.
Δοκιμάστε την αυθεντική bistecca fiorentina Chianina στο BarBQ αποκλειστικά μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη!
Bistecca alla Fiorentina: Intermediate Lesson
Η λέξη “bistecca” προέρχεται από τις αγγλικές λέξεις “beef” και “steak” και η καταγωγή της είναι από την Φλωρεντία, όπως δηλώνει και το ίδιο της το όνομα. Σύμφωνα με την συγγραφέα Maria Luisa Incontri, η ιστορία της ξεκινάει στις 23 Μαρτίου του 1565, στην πλατεία Σαν Λορέντζο. Εκεί είχαν μαζευτεί πολλοί άνθρωποι για να γιορτάσουν τον γάμο του Paolo Orsini και της Isabella, κόρης του Δούκα της Φλωρεντίας. Για τις ανάγκες του γαμήλιου γεύματος έψησαν, μεταξύ άλλων, ένα ολόκληρο βόδι για να φάνε οι παρευρισκόμενοι. Κάποιοι βρετανοί ιππότες που βρίσκονταν εκεί, αντικρίζοντας το κρέας, άρχισαν να φωνάζουν “beef steak! beef steak!” και μιας και οι φλωρεντίνοι συνήθιζαν να δίνουν ονόματα στα φαγητά τους δεν άργησε να “γεννηθεί” η bistecca alla fiorentina.
Bistecca alla Fiorentina: Advanced Lesson
Το να μάθεις την ιστορία της bistecca alla fiorentina είναι το εύκολο κομμάτι. Το δύσκολο είναι που θα την βρεις, ειδικά αν δεν επισκέπτεσαι συχνά την Ιταλία.
Ευτυχώς, υπάρχουν εστιατόρια και στην Ελλάδα που μπορούν να προσφέρουν bistecca alla fiorentina. Επειδή όμως είναι ένα δυσεύρετο κομμάτι και ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις πριν δοκιμάσεις αν σου έχουν σερβίρει bistecca fiorentina ή ένα απλό T-bone στο μέγεθος και στην τιμή μιας bistecca… προσοχή στις απομιμήσεις!
Το BarBQ αποφάσισε να αφιερώσει αυτόν τον μήνα σε αυτό το εξαιρετικό κρέας για να καταπολεμήσουμε με τον δικό μας τρόπο την μελαγχολία του Νοεμβρίου. Από αύριο και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, λοιπόν, θα εισάγουμε και θα διαθέτουμε την αυθεντική ιταλική bistecca alla fiorentina για να την δοκιμάσουμε και να διευρύνουμε τους γευστικούς μας ορίζοντες. Θα χαρούμε να την δοκιμάσετε μαζί μας!
Θα μας βρείτε στη διεύθυνση Ελευθερίου Βενιζέλου 46 στη Νέα Σμύρνη.
Για κρατήσεις μπορείτε να καλέσετε στο 210 9319675 ή να στείλετε email στο [email protected].